In 2007 zijn Jaap en Margriet Zorgboerderij Egmondermeer gestart. Jaap woont al zijn hele leven op de boerderij, wat tot 2019 ook nog een actieve melkveehouderij was. Margriet woont er sinds 1988. Inmiddels zijn de melkkoeien de stal uit en hebben zij plaatsgemaakt voor 25 hobby-koeien. De zorgboerderij is maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag geopend voor dagbesteding. Op die dagen wordt er met een groep van gemiddeld 4 á 6 cliënten op eigen tempo gewerkt aan allerlei verschillende klussen. Bij ons zijn cliënten geen cliënten maar hulpboeren.


Op een boerderij beleef je de seizoenen nog intenser en daardoor zijn de werkzaamheden ook zo gevarieerd en seizoensgebonden. Er is voor iedereen passend werk. Alle dieren hebben elke dag verzorging en eten en drinken nodig. We hebben 6 schapen, 5 kippen, 4 geiten, 3 katten en 25 koeien. Die bieden wij elke dag de nodige zorg en liefde die zij verdienen. Tevens zijn wij vaak te vinden in onze moestuin en boomgaard. Hier verbouwen wij onze eigen groente en fruit. Deze verkopen wij aan de weg in ons verkoopstalletje of eten we lekker zelf op. Ook hebben wij een speciale ruimte waar we hout bewerken voor veel verschillende doeleinden en kloven we ons eigen hout voor in de koude wintermaanden. Rond de boerderij ligt zo’n 40 voetbalvelden eigen land. Hier zijn wij ook veel te vinden. De grazers moeten wel eens naar een ander stuk land, de greppels moeten na veel regen worden doorgeprikt of het gras moet na het maaien van het land af.

Er zijn nog genoeg andere ‘technische’ klussen op onze boerderij te doen. Zo hebben we verschillende machines, hekwerken en een grote stal waar altijd wel wat aan gedaan moet worden. En waar er gewerkt wordt, gaat er helaas ook wel eens iets stuk…
Voor de creatieve geest is er ook zeker ruimte. Rond de jaarlijkse feestdagen maken wij mooie bijpassende knutsels, die wij ook in onze verkoopstal aanbieden.

We gaan ook geregeld ‘de hort op’ en dan nemen we een klus buiten onze boerderij aan. Een paar keer per jaar, meestal in de zomermaanden, is er genoeg tijd voor ontspanning en hebben we een uitje. Dan varen we naar de binnenstad van Alkmaar, het Alkmaardermeer of richting het strand.Op onze boerderij beginnen wij rond 9.15 uur de dag met een kopje koffie of thee in onze huiselijke kantine. In de winter lekker warm bij de houtkachel en in de zomer soms buiten aan het water. Onder het genot van een bakkie kletsen we over wat iedereen heeft meegemaakt of bezighoudt. Hierna vertellen Jaap en Margriet wat er vandaag op de planning staat. Als we hebben besproken wie wat gaat doen, trekt iedereen zijn werkkleding aan en gaan we naar buiten. We beginnen dan met de dagelijkse klussen die altijd terugkeren. Denk aan het voeren en verzorgen van alle dieren en aan het schoonhouden van de loopstal van de koeien in de wintermaanden. Hierna doen we vaak nog een andere klus en dan is het al weer tijd voor de gezamenlijke lunch. We lunchen tussen de middag samen in de kantine (of buiten in de zomer) en Margriet zorgt altijd voor een rijkelijk gevulde tafel, met onder andere warme broodjes! Na de afwas gaan we weer naar buiten, waar ons weer een nieuwe klus staat te wachten. Afhankelijk van de soort klus, werken we als hele groep samen of verdelen we ons in groepjes. Onze hulpboeren kunnen erg goed samenwerken. Rond 15.00 uur gaan we met z’n allen weer naar binnen en sluiten we de dag weer af met een welverdiend kopje koffie of thee. Vanaf ongeveer 15.45 uur gaan de hulpboeren weer naar huis.